16-06-2015

Gistermiddag mocht ik mij, tussen alle pijnperikelen en onderzoeken in Nijmegen door, even melden in Ede bij de nefroloog, voor een standaard 3-maandelijkse controle.

Mijn bloeddruk bleek wat aan de hoge kant. 155/83.
De arts wil daar nog niet direct wat aan doen; eerst alle onderzoeken in Nijmegen afwachten; als ze nu extra (of andere) medicatie gaan geven, kan dat de onderzoeken frustreren.
Over drie maanden moet ik weer terug voor controle; ik heb afgesproken met de arts dat ik thuis ook mijn bloeddruk weer dagelijks ga opmeten, 's ochtends en 's avonds en dan twee keer met een tussenpoos van 1 minuut. Bij de volgende afspraak neem ik dan een uitdraai mee van alle bloeddrukmetingen; als mijn bloeddruk dan nog steeds niet (gemiddeld) onder de 135/75 zit, zal ik andere/extra medicatie krijgen.

Mijn kreatinine was 163; 29 mei bij de uroloog in Nijmegen was 't 167; het is dus stabiel. Nog steeds wat aan de hoge kant, maar het lijkt op dit moment niet verder te stijgen.

Mijn HB gehalte (rode bloedlichaampjes die voor zuurstof vervoer zorgen) was 6,3. Ook wat lager dan de vorige keer; ik zat de laatste tijd altijd tussen de 7,8 en 8,4. Volgens de arts nog geen reden tot paniek, wel iets om in de gaten te houden, maar er hoeft tussen nu en de volgende afspraak geen extra controle hiervoor ingelast te worden. Wellicht mag ik ooit weer aan de EPO... ;-)
In ieder geval eet ik nu wat meer boterhammen met appelstroop, dat schijnt qua ijzer ook erg goed te zijn, hier schijnt je HB van omhoog te gaan. Ik ben benieuwd wat er de volgende keer gebeurt!

Daarna vroeg ik de arts nog hoe 't precies zat met de dermatoloog. Ik hoor van diverse getransplanteerden dat zij jaarlijks op controle mogen bij de dermatoloog. Net na mijn transplantatie ben ik in Nijmegen bij een dermatoloog geweest; ik had last van jeukende bultjes op mijn rug/schouders. Volgens Daan toen: "een blind iemand kan mooie verhalen lezen op je rug, papa!" :-)
Deze dermatoloog gaf toen ook al aan dat ik de rest van mijn leven mij met regelmaat zou mogen melden bij een dermatoloog, maar daar is daarna nooit meer wat van gekomen. Mijn arts gaf gisteren aan dat inderdaad na ongeveer 5 jaar na de transplantatie er jaarlijkse controle op huidkanker plaatsvinden. Dus ik was netjes op tijd en hij heeft een verwijsbrief voor de dermatoloog gemaakt. Bij de assistente werd een vervolgafspraak bij de nefroloog gemaakt voor over drie maanden; gelijk werd er met de afdeling dermatologie gebeld om een afspraak in te plannen. Ik dacht dat dat wel weer enkele weken zou kunnen duren; niks is minder waar; komende donderdag heb ik de eerste afspraak al! Gingen de onderzoeken/afspraken in Nijmegen maar zo snel...

In ieder geval; ik ben nog steeds niet van de pijn in mijn nier verlost. Ik zit dagelijks nog aan de 3 x 50mg tot 100mg Tramadol, de pijn gaat er niet van weg maar 't is wel wat beter uit te houden.

Komende maandag mag ik mij 's ochtends vroeg melden in Nijmegen bij de vaatchirurg; ik ben benieuwd of ik nu eindelijk een stap verder kom en dat ze mij kunnen verlossen van deze pijn!
Ik houd jullie op de hoogte.

Permalink

Aantal keer bekeken: 19071

Reacties: 0

Disclaimer
Ik ben mij er van bewust dat ik soms nogal ongenuanceerd over de verhandelingen van iedereen in het ziekenhuis schrijf. Het is geenszins mijn bedoeling om wie dan ook in discrediet te brengen. Ik ben iedereen die de afgelopen twee jaar (en langer) zich heeft bemoeid met mijn gezondheid enorm dankbaar. Zonder alle (vakbekwame) mensen in en om het ziekenhuis had ik 't niet gered. De kanttekeningen die ik af en toe zet, zijn mijn interpretaties, niet strikt noodzakelijk feit. Het is altijd makkelijk commentaar te geven op dees en geen maar ter vergelijking; ikzelf ben o.a. docent 'interviewtechnieken' en ik stel soms ook meervoudig gesloten vragen...